"LETS RUILWINKEL SCHIEDAM"

Lets Ruilwinkel Schiedam is een winkel waarin goederen en diensten geruild kunnen worden.  Wij doen dit door middel van het hergebruik van tweedehands producten. Op deze manier blijven de producten zo lang mogelijk in het economisch systeem. Maar het gaat niet alleen over ruilen. maar ook over recycling. Producten uit elkaar halen om materialen opnieuw te gebruiken. Hier komt ook de term circulaire economie vandaan.

Er wordt in deze winkel niet betaald met geld, maar er worden punten verdiend. Het systeem maakt het voor mensen met een kleine beurs mogelijk om allerlei noodzakelijke spullen te kopen of te verkopen en diensten aan te bieden of af te nemen.

De LETS ruilwinkel heeft werk op allerlei niveaus. Het werk is praktisch, veelzijdig en wordt uitgevoerd in en rond de winkel. De medewerkers werken intensief samen en de betrokkenheid ten aanzien van de winkel en de deelnemers is groot. Daardoor heeft de LETS ruilwinkel niet alleen leuk vrijwilligerswerk, maar ook goede leer-/werkplekken en stageplaatsen. Mensen kunnen (weer) wennen aan een werkritme, leren omgaan met afspraken maken en samenwerken met collega’s en deelnemers van de winkel. Op deze manier doen zij veel werkervaring op. De LETS ruilwinkel biedt verschillende mogelijkheden: vrijwilligers, mensen in opleidingssituaties en re-integratie trajecten of vanuit de hulpverlening kunnen bij ons één of meer stappen zetten in hun persoonlijke ontwikkeling.

In het geval van maatschappelijke stages maakt de jeugd kennis met vrijwilligerswerk en de maatschappij. Zij leren hoe het is om te werken, zich aan werkafspraken te houden en om te gaan met generatie- en cultuurverschillen.

Uitleg en Ruilregels

Omdat er niet wordt gewerkt met geld in de ruilwinkel, wordt met een puntensysteem gewerkt als “betaalmiddel”. Als u als klant voor het eerst komt en u inschrijft krijgt u direct 5 punten. Iedere keer dat u bij de ruilwinkel komt kunt u spullen inleveren die dan na ruiling ook weer punten opleveren. Dit kunnen spullen zijn die al een tijd op zolder of in de garage staan of kleding die u niet meer draagt. Kortom, spullen die niet meer worden gebruikt, maar nog in goede staat zijn, kunnen ingeleverd worden. Na elke aankoop worden de punten in de registratielijst aangepast. Met het opgebouwde saldo kunt u weer spullen meenemen uit de winkel. U kunt ook punten verdienen door een klus/dienst aan te bieden om andere deelnemers te helpen. Dit wordt dan onderling afgestemd en is op eigen risico. De medewerkers van de Ruilwinkel adviseren u en regelen een dienstenformulier waarmee de punten worden bij- of afgeschreven via de administratie.

Hoe wordt u deelnemer

Om deelnemer te worden, komt u in de Ruilwinkel langs met uw legitimatiebewijs. U opent een ruilrekening en er wordt genoteerd wat u te ruilen heeft. U ontvangt vijf startpunten bij inschrijving gratis van ons.

Spullen brengen en meenemen

Staat je huis te vol of heb je iets nieuws gekocht en kan het oude weg? Vaak zijn artikelen nog te goed om zomaar weggegooid te worden. Kom met je schone, bruikbare en hele artikelen naar de LETS ruilwinkel en in overleg bepalen we samen hoeveel punten uw aangeleverde goederen waard zijn. Nadat zij geruild zijn, worden de punten op uw "ruilrekening" bijgeschreven. Voor je ontvangen punten kan je in weer iets anders aanschaffen zoals: kleding, decoraties, keukenapparatuur, huishoudelijke artikelen, verlichting, audio- en videoapparatuur en ga zo maar door. Gezien de beperkte ruimte worden er geen meubels en andere grote goederen aangenomen. Vanuit hygiënisch oogpunt worden er ook geen knuffels aangenomen. U kunt ook goederen inbrengen zonder dat u er punten voor wilt hebben (schenking). Er is geen garantie dat u voor de geregistreerde punten ook daadwerkelijk goederen in de winkel vindt die u zoekt. De gespaarde punten blijven geldig zolang de ruilwinkel bestaat. De ruilwinkel kan goederen weigeren op basis van geschiktheid of als er teveel van dezelfde goederen in de winkel zijn.

Diensten aannemen en afnemen

U kunt punten verdienen door anderen te helpen. Wil je dat iemand je helpt bij bijvoorbeeld een klusje in de tuin, je computer repareert of andere werkzaamheden in of rond het huis die je zelf niet kunt, dan kun je gebruik maken van onze dienstenruil in ruil voor punten. Het ruilen van diensten is ook goed voor je portemonnee. Het bevordert contacten tussen wijkbewoners onderling en is ook gewoon erg leuk! Je kunt namelijk diensten 'aanbieden' die je zelf leuk vindt om te doen. Het ligt voor de hand dat je diensten/klussen afneemt die je zelf minder leuk vindt of door omstandigheden zelf niet meer kunt. Door klussen te ruilen, creëren wij samen voor elkaar dus een klassieke win-win situatie. Iedereen blij! Een richtlijn voor het uurtarief is vijftien punten. De deelnemers bepalen echter zelf het precieze aantal punten voor een dienst. Als u dingen gedaan wilt hebben die u zelf niet goed kunt, kan de Ruilwinkel helpen met zoeken naar iemand die u kan helpen. Het aanbieden en afnemen van diensten wordt in onderling overleg tussen de deelnemers bepaald en is op eigen risico. Na afloop rekent u af door een dienstenformulier mee te geven waarop de punten zijn ingevuld.

Afmelden

U kunt zich elk moment afmelden als deelnemer. Over een eventueel punten tekort of tegoed maken wij met u afspraken. Meer informatie via de coördinator.

Lets Ruilwinkel Schiedam

De leukste ruilwinkel van Nederland

Locatie

Lets Ruilwinkel Schiedam
Noordvestsingel 89
3119 DC Schiedam

Tel: 010 223 1579
E-mail: debbie@lets-schiedam.nl
www.lets-schiedam.nl

Openingstijden  Winkel

Maandag   10:00 – 14:00
Dinsdag     11:00 – 16:00
Woensdag 11:00 – 16:00
Donderdag 11:00 – 16:00
Vrijdag        11:00 – 16:00

Openingstijden Fietsenwinkel

Maandag:    Gesloten
Dinsdag       10:00 – 16:00
Woensdag   10:00 – 16:00
Donderdag  10:00 – 16:00
Vrijdag         Gesloten

Vakanties 2021

Voorjaar: 
Pasen: 
Mei: 
Hemelvaart: 
Zomer: 19 aug. t/m 30 aug.
Herfstvakantie: 
Kerstvakantie: