Samenwerking Fietsbank Rotterdam en Lets Ruilwinkel Schiedam
De Fietsbank in Rotterdam is een initiatief dat fietsen doneert aan mensen met een laag inkomen die zich anders geen fiets kunnen veroorloven. Net zoals een voedselbank voedsel verstrekt, voorziet de Fietsbank in tweedehands fietsen voor mensen in financiële nood, zodat ook zij toegang hebben tot duurzaam vervoer.
Het project helpt mensen om zelfstandiger te zijn en biedt hun een betaalbare en milieuvriendelijke manier om zich door de stad te bewegen. Door het aanbieden van fietsen helpt de Fietsbank niet alleen bij financiële problemen, maar draagt het ook bij aan de gezondheid van de ontvangers en bevordert de duurzame mobiliteit in Rotterdam. Mensen met een laag inkomen kunnen zich aanmelden bij de Fietsbank, waarna zij (via een verwijzing van sociale instanties) in aanmerking kunnen komen voor een fiets.



Lets Ruilwinkel Schiedam
De Fietsbank werkt samen met Stichting Lets Ruilwinkel Schiedam waar een ervaren fietsleermeester samen met enthousiaste vrijwilligers de fietsen weer veilig en gebruiksklaar maakt. Naast technische vorming draagt de werkplaats ook bij aan duurzaamheid. Fietsen worden gecontroleerd in het fietsdiefstalregister om te garanderen dat elk exemplaar op een legitieme en veilige manier wordt herverdeeld. Zo zorgen we niet alleen voor betaalbare mobiliteit, maar ook voor een duurzamere en rechtvaardigere toekomst voor iedereen.
Belangrijke activiteiten van de fietsenafdeling zijn:
Fietsreparatie en Onderhoud: De deelnemers leren alles over het opknappen en onderhouden van tweedehands fietsen.
Duurzaamheid en Hergebruik: Draagt bij aan een duurzame toekomst door gebruikte fietsen te repareren en opnieuw te gebruiken. Fietsen die niet meer te repareren zijn, worden zorgvuldig gedemonteerd; bruikbare onderdelen worden bewaard en de rest wordt gerecycled. Sommige fietsen passen niet in het project. Hiervan worden een aantal gedemonteerd voor onderdelen en sommige worden verkocht om andere fietsen die wel in het project passen in te kopen. Zo wordt alles met aandacht en duurzaamheid ingezet.
Sociale Vaardigheidstraining: De fietsenafdeling biedt een leeromgeving waar deelnemers zich professioneel en sociaal kunnen ontwikkelen.
Werkervaring en Doorstroommogelijkheden: Door de ervaring die ze opdoen, verbeteren de deelnemers hun kansen om door te stromen naar banen in de techniek, logistiek of fietsenbranche. Voor velen is de fietsenafdeling een springplank naar een zelfstandige toekomst en een betaalde baan. Met deze aanpak stimuleert Lets Ruilwinkel Schiedam niet alleen de werkgelegenheid, maar levert ook een positieve bijdrage aan de gemeenschap en aan de persoonlijke groei van haar deelnemers.