Producten en diensten

 

   

 

Kleding voor man, vrouw en kinderen

 

Wij nemen elke dag van particulieren, kleding, tassen, riemen, sieraden etc. in voor dames, heren, baby & kinderen. De kleding moet gewassen, gestreken en in de mode zijn. De kleding wordt direct bekeken, u hoeft dus geen afspraak te maken. Worden uw spullen meegenomen door een andere deelnemer van de Ruilwinkel dan wordt de opbrengst bijgeschreven op uw puntenrekening. Neemt u goederen mee dan worden de punten afgeschreven van uw rekening. Het is alleen mogelijk om goederen mee te nemen als op uw rekening voldoende punten staan. 

 
Iedere deelnemer van de LETS Ruilwinkel Schiedam kan per gezinslid, MAXIMAAL 5 kledingstukken PER MAAND kopen tegen een vergoeding van punten. Dat geldt voor een heel kalenderjaar. 
 
Voor JASSEN/SCHOENEN/LAARZEN geldt:  MAXIMAAL 1 jas en 1 paar schoenen, laarzen, sneakers (en dergelijke) per seizoen per gezinslid.
 
'Ieder gezinslid' betekent (een) ouder(s) en hun kinderen tot 16 jaar. Kinderen vanaf 16 jaar kunnen zichzelf inschrijven als deelnemer. Als er een misverstand ontstaat, of als er onduidelijkheid is, beslist de coördinator van de LETS Ruilwinkel. 
 
ZOMER = maanden mei tot en met augustus
VOORJAAR en NAJAAR = maanden maart & april  en  september & oktober
WINTER = november tot en met februari
 
De LETS Ruilwinkel werkt met deze indeling, om alle deelnemers een kans te geven per seizoen over andere kledingstukken te beschikken.
 
 

 ARTIKEL

PUNTEN Volwassen

Punten / Kinderen

ROK / BROEK

3

2

BLOESJE - SHIRT - T-SHIRT

2

1

 TRUI – VEST - SWEATER

2

1

JURK

3

2

PAK  (BROEK & COLBERT)

8

5

COLBERT (dames- en heren)

5

3

SCHOENEN

3

2

LAARZEN

5

3

JAS

10

8

RIEMEN, SJAALS , STROPDASSEN, BH'S, BRETELS , HANDSCHOENEN, MUTSEN

1

1

 

 

 

Boeken 

Wij nemen elke dag van particulieren boeken in. De boeken worden direct bekeken, u hoeft dus geen afspraak te maken. Worden uw spullen meegenomen door een andere deelnemer van de Ruilwinkel dan wordt de opbrengst bijgeschreven op uw puntenrekening. Neemt u goederen mee dan worden de punten afgeschreven van uw rekening. Het is alleen mogelijk om goederen mee te nemen als op uw rekening voldoende punten staan. 

Boeken 1 t/m 5 punten 

 

 

DVD's en LP's

Wij nemen elke dag van particulieren DVD's en LP's . Deze worden direct bekeken, u hoeft dus geen afspraak te maken. Worden uw spullen meegenomen door een andere deelnemer van de Ruilwinkel dan wordt de opbrengst bijgeschreven op uw puntenrekening. Neemt u goederen mee dan worden de punten afgeschreven van uw rekening. Het is alleen mogelijk om goederen mee te nemen als op uw rekening voldoende punten staan. 

Boeken 1 t/m 5 punten 

DVD's 2 punten per stuk

Platen 2 punt per stuk

Singeltjes 1 punt per stuk

Computerspellen 2 punten

 

Onderhoud fiets

Wanneer u regelmatig fietst zult u niet kunnen voorkomen dat er weleens iets stuk gaat aan uw fiets. Door uw fiets goed te onderhouden is het echter wel mogelijk om slijtage aan uw fiets te voorkomen en kunnen ergere pechgevallen worden voorkomen. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in de winter is het aan te raden om uw fiets goed te onderhouden. Welke spullen vormen de basis voor een goed fietsonderhoud en welke stappen moet u nemen om uw fiets juist te onderhouden?

1. Fiets schoonmaken
Na het fietsen is het aan te raden uw fiets altijd schoon te maken met een borstel en warm water met een reiniger voor uw fiets. Uiteraard begint u aan de bovenkant van de fiets en werkt u naar beneden. De ketting en remblokjes kunt u schoonmaken met een of tandenborstel. Als u ook al het vuil onder de spatborden heeft verwijderd kunt u de fiets afspoelen met water. Tip: Gebruik geen sproeikop met sterke straal van een hogedrukreiniger. Hiermee spuit u water in de lagers van de versnellingsnaaf en trapas. Laat nu de fiets goed drogen.

2. Ketting smeren
Na het wassen van uw fiets kunt u verder met het onderhoud aan de ketting. Zorg dat het achterwiel van de grond is. Zet de fiets op een bokje, of hang hem aan een ophangketting. Draai de trapper langzaam naar achteren en spuit de ketting in met een ontvetter. De ontvetter zorgt voor een vuilafstotende en beschermende laag welke uw ketting optimaal houdt. Na het ontvetten smeert u de ketting in met dunne olie, teflonspray of siliconenspray. Vervolgens draait u de ketting een paar keer rond, zowel voor- als achteruit, om de olie goed te verdelen. Verwijder eventueel het overige smeermiddel met een oude doek.

3. Kabels smeren
Na het reinigen en smeren van de ketting komt u bij het smeren van de kabels van de versnellingen en remmen. Deze kabels kunnen bij de meeste fietsen met een derailleur worden los geklikt. Voor het derailleurmechanisme is een speciale spray te verkrijgen. Maak de kabels goed schoon en droog en smeer draaiende onderdelen eventueel in met wat kettingspray of olie, welke u ook in stap twee heeft gebruikt. Dit is een mooi moment om ook de remmen even te controleren. Als u de remgreep (te) ver moet indrukken, moet de kabel wat worden aangespannen. Aan de voorkant van uw remgreep zit een stelschoef. Deze kunt u een paar slagen naar buiten draaien. Tip: Draai de contramoer goed tegen de remgreep zodat de stelschroef niet losgaat tijdens het fietsen

4. Bandenspanning controleren
De bandenspanning van een fiets is zeer bepalend voor de rolweerstand van de band. Hoe hoger de bandenspanning, des te lager is de rolweerstand. Met een goede bandenspanning is de kans op een lekke band vele malen kleiner en gaat de band langer mee. Welke bandenspanning het beste is voor uw fiets hangt af van de breedte van uw fietsband. Tip: Met een bandenspanningsmeter of fietspompen met een metertje erin kunt u gemakkelijk uw bandenspanning aflezen tijdens het oppompen.

Extra onderhoud voor de winterperiode
Voor de echte die-hard fietsers maakt het natuurlijk niet uit of het zomer of winter is. In de winter zal uw fiets door zout en pekel echter wel sneller gaan roesten. In die periode is het dus aan te raden bovenstaande tips extra goed op te volgen. U kunt de rest van de fiets verder behandelen met wax-spray. Voor de winterperiode geven we u graag wat extra tips.

  • Zet uw fiets, zeker in de winter, op een droge en warme plaats. Als u een elektrische fiets rijdt is het aan te raden de accu te bewaren op een droge plek, waar het niet vriest.

  • In de winter wordt door kou de actieradius van uw elektrische fiets verkleind. Houd hier rekening mee.

  • Zet uw zadel in de winterperiode een klein stukje lager. U kunt dan gemakkelijker bij de grond komen bij een eventuele valpartij.

  • Zorg voor sterke fietsverlichting. Fietsverlichting is er in vele soorten en maten. In buitengebieden dient u een sterkere fietsverlichting te hebben dan in de binnenstad. In de binnenstad volstaat een eenvoudige LED-lamp.

  • Maak uw fiets winterklaar en kies voor speciale winterbanden. Deze hebben een beter profiel voor glad en nat weer en hebben hierdoor een betere grip.

 

Producten voor in en om het huis

 

Wij nemen elke dag van particulieren producten voor binnen in. De producten worden direct bekeken, u hoeft dus geen afspraak te maken.

U bepaalt in overleg met onze vrijwilligers hoeveel punten ze moeten opbrengen. Worden uw spullen meegenomen door een andere deelnemer van de Ruilwinkel dan wordt de opbrengst bijgeschreven op uw puntenrekening. 

Neemt u goederen mee dan worden de punten afgeschreven van uw rekening. Het is alleen mogelijk om goederen mee te nemen als op uw rekening voldoende punten staan.

 

 

Over de fietswinkel.

De fietsenwinkel is een onderdeel van stichting LETS Ruilwinkel Schiedam. Medio September 2014 hebben wij een werkplaats gebouwd achter de Ruilwinkel. In deze werkplaats voeren wij reparatie uit aan fietsen en worden er reparatiecursussen gegeven aan bewoners van Schiedam. Het uitgangspunt van de fietsenwerkplaats is ervoor te zorgen dat onze stadgenoten die een beperkte financiële draagkracht hebben zich op een veilige fiets door het verkeer kunnen bewegen.

Sommige fietsen zijn in een dergelijke staat dat reparatie te duur is Zulke fietsen demonteren we in onze werkplaats. De bruikbare onderdelen worden bewaard. De rest wordt gerecycled. De tegoeden die de recycling opleveren, worden benut om nieuwe onderdelen te kopen zodat we werkplaats draaiende kunnen houden en we alle bezoekers een gratis kopje koffie of thee kunnen aanbieden. 

Alle fietsen die wij binnen krijgen, worden gecontroleerd in het fietsendiefstalregister.

LETS Fiets wordt volledige door en met vrijwilligers gedraaid. De vrijwilligers variëren in niveau van technisch kennis. De ervaren mensen begeleiden wat minder ervaren mensen worden opgevijzeld met kwaliteiten die zij in de regulieren arbeidsmarkt kunnen inzetten. Zaken als materialenkennis en gereedschapsleer passeren de revue en natuurlijk spelen samenwerking, collegialiteit en klantvriendelijkheid een grote rol. Uiteindelijk leidt dit tot een situatie die inmiddels voor een aantal van onze mensen heeft geleid tot positieverbetering.

De cursussen zijn erop gericht om mensen meer zelfredzaamheid te geven en om als ouder en kind op een alternatieve manier te bevorderen. Wij hebben gemerkt dat vooral dit laatste zeer positieve ontvangen wordt.  Het leuke vinden wij dat na de cursus, ouder en kind regelmatig terugkomen om raad te vragen en te melden hoezeer ze de klustijd samen waarderen. De gebruikte onderdelen zetten wij in om mensen die het zelf niet kunnen betalen, te helpen hun fiets weer veilig en order te maken zodat zij op verantwoorde wijze deel kunnen nemen aan verkeer. Vele mensen maken hier regelmatig dankbaar gebruik van. Zij gebruiken hun fiets om kinderen naar school te brengen, instanties te bezoeken en naar sollicitaties te gaan. En dat op milieuvriendelijke wijze.